U sklopu projekta “Đir po Puli”, kojeg provode Grad Pula i Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, održane su tri pokazne radionice namijenjene glavnim kuharima dječjih vrtića i osnovnih škola tijekom listopada i studenoga 2021.
Naša glavna školska kuharica Ljiljana Odobašić prisustvovala je radionicama koje je vodio poznati istarski i svjetski kuhar David Skoko. Fotografija govori sve!
Prisustvovalo je 8 kuharica kojima je prezentirana pravilna priprema hrane jela sa smanjenim udjelom soli. Kod same obrade prikazan je način kako najbolje iskoristi namirnicu, koje začine koristiti kako bi smanjili udio soli kod pripreme.
Sudionicima radionice prezentirana je priprema :
integralne tjestenine s brokulom i slanim inćunima
pire od karfiola i teleće trakice u umaku
juha od poriluka i krumpira
palenta s heljdom i otkoštanim žgvacetom
krem juha od suhog graška s kiselim vrhnjem i sjemenkama suncokreta
kremasti kelj s oslićem i julien mrkvom
lazanje s mljevenim mesom i tikvicama.
Tko je David Skoko?
On je prvi hrvatski kuhar koji je, 2018. godine, dobio svoj program “Stari gušti, nova kužina” na popularnom kanalu 24Kitchen. Rođen je u okolici Pule, u Banjolama, a kuhati je naučio u obiteljskoj konobi koju je vodio njegov otac.
Donosimo vam recept za kroštule:
https://www.24kitchen.com.hr/recept/krotule
Bio je i domaćin Gordonu Ramsayu u istarskoj epizodi “Neistražene kuhinje” na Nationalu Geographicu. Možemo samo reći : BRAVO!

(D.P., fotografije pula.hr)
https://www.24kitchen.com.hr/david-skoko-stari-gusti-nova-kuzina